Oto Ses Sistemi Aux, Bluetooth, Usb Parazit, Cızırtı ve Motor Sesi Problemi Çözümü.

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda araçlarında aux, bluetooth, usb flash bellek gibi özellikler olmayan ve alttaki görsellerdeki gibi oto aux çeviricileri kullanarak araç teyplerine özellik ekleyen arkadaşların benimde karşılaşmış olduğum gibi sıklıkla karşılaştığı motor devir sesi, alternatör sesi veya cızırtı çatırdama parazit gibi seslerin ses sistemi hoparlörlerden rahatsız edici şekilde duyulmasını engellemek adına bizzat kullandığım ve çözüme ulaştığım yöntemleri yardımcı olması açısından sizlere aktaracağım.
Öncelikle bu tarz ses oluşumunun nedeninin besleme kaynaklı olduğunu bilmelisiniz zayıf şase veya gerilim dalgalanması bu seslerin oluşumunun başlıca nedenleri arasındadır. 
1: Piayasada besleme olarak iki çeşit aux modül bulunmaktadır. +12v  ve +5v besleme ile çalışan terciğinizi alttaki görselde belirtildiği gibi üzerinde 7805 tarzı voltaj regületörü olandan yana kullanmalısınız aksi taktirde aux modülünü çalıştırmak için extra olarak step-down 5v voltaj regülatörü kullanmak zorunda kalırsınız.

2: Kullanmış olduğunuz modülün +12v besleme hattını araç teybinizin arkasında direk teyp besleme hattından değilde alttaki görseldeki gibi belirtilen mevcut ise Booster (İzolasyonludur) yok ise anten +12v çıkışından besleyiniz bu iki çıkış orjinal teyp +12v girişine göre izolasyonlu bir gerilim sizlere sunacaktır.

2: Kullanmış olduğunuz modülün GND (Şase) besleme kablosunu muhakkakki teyp gövdesindeki uygun bir bölgeden alınız.

 

3: Tüm bu uygulamalara rağmen ses sisteminden parazit  ve motor devir sesi almaya devam eden arkadaşlar aux modülü besleme hattına piyasadaki parazit giredirici modüllerin içindeki gibi indictör diye belirtilen indiksiyon bobini ve 100uf 16v veya 470uf 16v kondansatör ile parazit giderici devre kurması gerekmektedir. 

Uygulama Devre Şeması

Uygulama Örneği


İndiksiyon bobini ve kondansatör elektronik komponent satan dükkanlarda veya günlük hayatımızda kullandığımız güç kaynağı, led trafosu vs gibi cihazların içerisinde mevcut olup alttaki görsellerdeki gibidir.


Parazitsiz huzur dolu günler dilerim.
5 1 vote
Makale Puanı
Abone Ol
Bildir
guest
11 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Taşkın
Taşkın
3 yıl önce

Merhabalar, Benim başımdada böyle bir dert var …. En kısa yoldan nasıl çözerim bir yardımcı olabilir misiniz? Şemada kondansatörün + ve – uçları belli değil …. birde ters bağlantı mı var 2 den 1 e ??? yardım ?

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Taşkın

Merhaba Taşın bey; Kontrolümüz neticesinde bağlantı şemasında sorun yoktur. Teyp besleme 1 ve 2 nolu klamenslere bağlanan kondansatör kutupları klamenslerin üstünde belirtilmiştir. 1 nolu klamens gnd (şase) 2 nolu klamens +12v beslemedir.

Atakan gürbüz
Atakan gürbüz
3 yıl önce

Merhaba bağlantı şemesını göremiyorum rica etsem bana gö derebilir misiniz (atakangrbz@hotmail.com)

KumAy Blog
3 yıl önce

Merhabalar Atakan bey uyarınız için teşekkürler sayfamızdaki hatalı görsel düzeltilmiş ve sayfamıza eklenmiştir.

Atakan gürbüz
Atakan gürbüz
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Çok teşekkür ederim anında cevap vermeniz ve yardımlarınızdan ötürü. Iyi çalışmalar.

Akın
Akın
3 yıl önce

5vluk modül için aynı devreyi kurmamda bi sıkıntı var mıdır ?

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Akın

Akın bey araçta 5v besleme yok regule edilmemiş modul 12v besleme hattına kuracaksınız bu devreyi.

Mursel
Mursel
2 yıl önce

Mrb indüksiyon bobinini dört ayağı mevcut ben devrede iki ayağı varmış gibi bağlantı yapıldığını görüyorum sadece iki ayaginimi bağlayacağız yoksa başka bir baglantisimi mevcut sizin yapmış olduğumuz devrenin arka kısmını da fotoğrafını yüklerseniz çok faydali olur tesekkurler

KumAy Blog
2 yıl önce
Cevap  Mursel

Evet bir tarafı kullanılacak sadece giriş ve çıkış.

özel Çamsoy
özel Çamsoy
1 yıl önce

Uyguladım ve cızırtı gitti çok memnun oldum. Paylaştığın bilgi için teşekkürler

KumAy Blog
1 yıl önce

Rica ederiz geçmiş olsun Özel bey.

11
0
Bu konuda sorunuz mu var ? O halde yorum yaz!x
()
x