Arduino Tablet Kontrol Modülü

Herkeze  merhaba arkadaşlar, bu yazımızda araçlarınıza sonradan uyguladığınız tabletlerin teyp ile senkronize bir şekilde açılıp kapanması için Arduino kullanarak tablet kontrol modülü hakkında sizlere bilgi vereceğim umarım sizler için faydalı olur diyerek yazımıza başlayalım.
Öncelikle unutmayalım araç içerisine uyguladığınız tabletler direkt güneş ışığına maruz kalacağı için emniyet amacıyla muhakkakki tabletinizin bataryasını sökün ve xl4015 tarzı voltaj regülatörü ve tabletinizin bataryasindaki pil koruma devresini kullanarak besleyiniz.
Tablet çalışma gerilimi 3.7v ve 4.35v aralığındadır pil koruma devresi olmadan tabletinize direkt enerji vermeyin aksi taktirde fazla voltaj nedeniyle tabletinize zarar verirsiniz. İnternette tableti harici güç ile bataryasız çalıştırılması hakkında bir çok video mevcuttur.
TABLET KONTROL MODÜLÜNDE KULLANILACAK MALZEMELER
1 ADET ARDUİNO NANO, UNO VS HEPSİ OLUR.
2 ADET 7805 VOLTAJ REGÜLATÖRÜ
1 ADET 100uf KONDANSATÖR
1 ADET 100nf KONDANSATÖR
1 ADET 10K DİRENÇ
1 ADET 1K DİRENÇ
1 ADET 1N4007 DİYOT
1 ADET BC548 veya BC547 NPN TRANSİSTÖR
1 ADET 5 Lİ KLAMENS
KORUMA AMAÇLI OLUP İSTEĞE BAĞLIDIR VE ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR
1 ADET CAM SİGORTA YATAĞI
1 ADET 2A CAM SİGORTA
Tablet kontrol modülü çalışma prensibi daimi +12v enerji kaynağınız 7805 voltaj regülatörü ile 5v düşürülüp arduino VIN girişinden beslenir ve arduino teybinizden açma ve kapama sinyali beklemeye başlar.
Modül enerji ve devrede iken araç teybi açılması ile tespit edilen +12v 7805 voltaj regülatörü aracılığı ile +5v olarak arduino 2 numaralı digital pine iletilir. Teybin açılma veya kapanma tettiğini alan modül ilgili 4 numaralı digital pini +5v çıkış vererek 1k direnç ile ilgili NPN transistörü tetikleyecek tabletinizin power butonuna ayarladığınız süre kadar açma, kapama, uyutma, ve uyandırma tetiği iletir. Bu şekilde tabletiniz teybiniz ile senkronize çalışmış olacaktır.
Arduino yazılım dosyası içerisindeki açma, kapama ve bekleme sürelerini kendi tabletinize göre düzenlemeyi unutmayınız.

ARDUİNO TABLET KONTROL MODÜLÜ DEVRE ŞEMASI

ARDUİNO TABLET KONTROL MODÜL İÇİNE ATILACAK YAZILIM

5 4 votes
Makale Puanı
Abone Ol
Bildir
guest
30 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Harun
Harun
3 yıl önce

Merhaba,
Öncelikle bu kadar güzel bir paylaşım yaptığınız için teşekkür ederim. Çizmiş olduğunuz devreyi hazırlayıp adrinoya yüklemeyi yaparak çalıştırdım. Ardino istenilen sürelerde 4. Pinden çıkış yapıyor. Fakat transistör tableti tetiklemiyor. İnternette birçok anahtarlama devresine baktım bu şekilde bir transistör kullanımı görmedim. Çizmiş olduğunuz devrede bir eksiklik olabilir mi ya da ben hangi noktada yanlış yapıyor olabilirim? Konuyla ilgili bilgilerinizi ve yardımlarınızı rica ederim.

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Harun

Merhaba teşekkürler Harun bey, Arduino istenilen zamanda istenilen pinden çıkış veriyorsa ya npn transistorunuz arızalıdır veya bağlantı giriş yönlerini karıştırmış olabilirsiniz bc548 npn transistör düz tarafı size baktığında sağ tarafı gnd giriş sol tarafı gnd çıkıştır. Yönlere dikkat ediniz.

Harun
Harun
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Cevabınız için teşekkür ederim. Tabletin açma kapama butonundan iki kablo çıkardım. Bu kablolardan hangisinin gnd giriş hangisinin çıkış olduğunu nasıl anlayabilirim?

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Harun

Ölçü aleti ile şase gnd ölçümü yapabilirsiniz ama buna hiç gerek yok iki kabloyu transistörün sağ ve sol bacaklarına bağladınız diyelim çalışmaz ise solu sağa sağı sola takınca düzelmesi gerekir.

CaferCanKPLN
CaferCanKPLN
3 yıl önce

ii günler arduino Yazlımı Atmaya çalışırken bu hatayı alıyom Kullandıgım Arduo Nano Hatayı çözeye Yardımcı olurmusun inArduino:1.8.13 (Windows 7), Kart:”Arduino Nano, ATmega328P (Old Bootloader)”

Çalışmanız programın 444 bayt (1 %) saklama alanını kullandı. Maksimum 30720 bayt

KumAy Blog
3 yıl önce

Programın com port bağlantı ayarlarını ve arduino kart seçimini doğru yaptığınızdan emin olunuz youtubede bir çok içerik mevcuttur arduino yazılım yükleme konusunda.

CaferCanKPLN
CaferCanKPLN
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

kontrol edim ama yinede yüklenmiyor youtube den baktım hataya ama çözülmedi

Erdi
Erdi
3 yıl önce

İyi günler benim bir kaç sorum olucak çok bilgim olmadığı için soruyorum kusura bakmayın. 100uf kondansatörün iki baçağı bir baçağını 7805 in orta bacağına bir bacağınıca 7805 girişine bağlayıp 1n4007 diyot ile klemse mi bağlıyoruz. Yani anlamadığım 100 uf ordaki yanyana duran 2 çizgi ne anlama geliyor bir bacağı açıktamı kalacak

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Erdi

1n4007 koruma diyotu olup tersten enerji geldiğinde çakışma olmaması nedeniyle konmuştur 1n4007 çıkışı 7805 in girişine yani regulatör üstündeki yazılı bolum sıze baktıgında soldan 1. bacağa baglanır orta bacak şase gnd girişi olup 3. bacak out yanı cıkış bacağıdır. kondansatorlerın cızgılı tarafı gnd şase dir girişe koyduğunuz 100uf kondansatorun cızgısız tarafı 7805 gırıse cızgılı tarafı ıse 7805 gnd gırısıne baglanır 7805 cıkısındakı 100uf yanı 104 kutupsuz kondansatorun yoku yoktur 7805 regulatorun out cıkıs pini ile gnd arasına bağlanır.

Mikail içer
Mikail içer
3 yıl önce

öncelikle kolay gelsin benim aracım linea tableti teyp ile sekronize çalıştırmak için sizin vermiş oldugunuz devreyi hazırladım bu devreyi arduino unu ve nano da denedimyazılımı arduino sitesine girerek sizin verdiginiz yazılımı kopyala yapıştı r yapdım ama bir türlü tetiklemeyi çalıştıramadım acaba sorun neden kaynaklanır veya böyle bir düzenegi siz kendiniz yapıp ücret karşılıgında tarafıma gönderebilirmisiniz

KumAy Blog
3 yıl önce

Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişsiniz bence pes etmeyin Mikail bey detaylı bir şekilde açıklayabilirmisiniz sorununuzu hangi aşamadasınız onu bilmem gerekiyor o sebeple yorum panelinde resim yükleme özelliğini kullanarak devrenizin fotoğrafını gönderebilirmisiniz.

Mikail içer
Mikail içer
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Devreyi aynı şemadaki gibi benim oğlan elektronikte okudugu için ona yaptırdım arduino çıkışı dedigin gibi d4 den aldım d2 pine daimi 12 volt bagladım tetigi teypden mavi kablo çıkışından verdim tablete iki kabloyla poverden çıktı aldım pover kabloları boştayken bir birine degdirdim zaman tablet açılıp kapanıyor ama ardunio ya baglayınca tetik lemiyor devreyi ikikez hazırladım belki diyotlar arızalıdır diye ama yinede tetikleme yapmadı

KumAy Blog
3 yıl önce

Sıra sıra adımları takip ederek sorunu gözlemlemeniz gerekiyor öncelikle arduino görevini yapıyormu bunu tespit etmeniz için d2 pinine tetik gönderdiğiniz anda arduino d4 pini +5v çıkış vermesi gerekiyor. (Öncelikle tetik sonrasında bu voltajı gözlemleyin) sonrasında bu voltaj 1k direnç vasıtası ile npn transistör orta yani base bacagına gırıcek ve npn transistörü tetikleyecek npn baglantı sıralaması transıstorun duz tarafı sıze baktıgını dusunursek sağ 1 Daimi GND şase in giriş, sol 1 girişi ise GND out çıkışdır. Genellikle transistör bağlantısında hata yapılıyor bu süreçte tablet butonundaki daimi şase tarafını tablet gövdesindeki şase ile kısa devre modunda tespit edebilirsiniz.

Mikail içer
Mikail içer
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Sizden bir ricada bulunsam bana bu devreyi hazırlayıp yazılımını yapıp kontrollerini yaptıktan sonra tarafıma gönderebilirmisiniz iban gönderirseniz ücretini size yollarım sizde kargolarsınız

KumAy Blog
3 yıl önce

Mikail bey e-posta adresinize bilgilendirme gönderdim kontrol eder misiniz?

Abdurrahman
Abdurrahman
3 yıl önce

Merhaba;
Elinize sağlık anlattığınız gibi devreyi kurdum çalışıyor fakat bir sıkıntı var benimTabletim tammem kapanması için önce uyku modundan çıkıp sonra kapanma sinyali göndermesi gerekiyor bun konu hakkinda yardımcı olurmusunuz.

KumAy Blog
3 yıl önce

Hayırlı olsun Abdurrahman bey peki tabletinizin ekran kilidini iptal ettiğinizde uyku modundan çıkartmak için anlık tetik yetiyormu yani önce anlık tetik sonra kapatma tetiği mi gerekiyor ?

Abdurrahman
Abdurrahman
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Kilit iptal Evet öncelik anlık ettik geldikten sonra kapatma tetiği gelmesi lazım.
Programda yardımcı olurmusunuz… şimdiden ilginiz için teşekkür ederim..

Last edited 3 yıl önce by Abdurrahman
KumAy Blog
3 yıl önce

Sitemizdeki yazılım kod editörün 64 ve 65. satırların arasına aşağıdaki kod satırlarını eklediğinizde kapatma tetiği öncesi uyandırma sinyali gönderir ve 1 saniyelik beklemenin ardından zorla kapatma sinyali gönderir.

digitalWrite(strButton, HIGH);
delay(slepTime);
digitalWrite(strButton, LOW);
delay(1000);

Abdurrahman
Abdurrahman
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Teşekkürler enson değişiklikten sonra istediğim gibi çalıştı elinize sağlık şuan sistem güzel çalışıyor

ergunka
ergunka
3 yıl önce

Eline emeğine sağlık hocam. Hiç Arduino tecrübem yok bu sistemi kompenantlarla yapmak mümkün mü?
Ya da Turgut hocam Arduino ile sisteme devam etsek ancak aracın kontağını kapatınca hemen kapanmasın 5-6 saniye sonra uykuya alsın (marşa basınca araç kontağa bağlı tüm elektrik sistemini kesip kapatıyor bu yüzden) bu kodu eklesek ve ayrıca geri vitesten +12 volt gelince arduino 5v çıkış verecek bir sistem yapılabilir mi (bunuda gerigörüş için usb ile eayscap den tablete görüntü aktarmak için kulanıcam ) bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.

Cengiz
Cengiz
1 yıl önce

Selamunaleykum.Ellerinize sağlık modül güzel olmuş.Bende yaptım.Modül tableti teybi açtığımda açıyor.Teybi kapattığımda uyku moduna alıyor.Ancak 30dk hiç araca girip çıkmazsam tableti tamamen kapatması gerekirken uyandırıyor ve öyle kalıyor.Ne yapmam lazım?

KumAy Blog
1 yıl önce
Cevap  Cengiz

Zorla kapatma çalışmıyor demekki tabletinizde el ile deneyin.

cengiz
cengiz
1 yıl önce

araçtan anahtar cıkarıldıgı zaman . arduıno elektıge ıhtıyac duyacak bu sıstem arduınoyu nasıl kapatacak?

Ali Yıldırım
11 ay önce

Merhabalar. Öncelikle çalışmanız için tebrik ederim çok güzel bir paylaşım. Devreyi ben kurdum fakat arabaya daha kurulumu yapmadım. Şöyle bir sorunum var: Sistem çalışıyor 12v sinyal gelince tableti otomatik olarak ekran kapanıyor fakat belirli bir süre sonra tabletin komple kapanması lazımdı ama benim tablet bir türlü komple kapanmıyor. Ekran kilidi kapalı ama uyku modunu tabletten ötürü kapatamıyorum. En fazla 30 dk süre koyabiliyorum ve 30 dk sonra tablet uyku moduna geçiyor. Sizin devrenizde anlattığınız üzere tablet kendi kendine kapanmıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

KumAy Blog
9 ay önce

Uzun tetik tableti zorla kapatmıyor ise buna pek yapılabilecek bişey yok Ali bey

Sefa
1 ay önce

Merhabalar. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Tableti tamamen kapatma ve açma işlemi olmadan. Sadece uyuyup uyanmasını sağlamak için kod nasıl düzenlenmeli. Tabletim kapatma tuşuna basılı tutulduğunda kapanmıyor. o yüzden sadece uyutup uyanmasını kullanmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

KumAy Blog
Yönetici
19 saat önce
Cevap  Sefa

Size özel kodlama yapabilirim. netamasra@gmail.com adresine veya sayfanın bize ulaşın kısmından yazınız.

tayfun
tayfun
8 gün önce

merhaba devreyi kurdum. teyp tetiklemeden sinyal gelince tablet açılıyor. ancak 8 sn sonra geri kapanıyor. kontrol ettiğimde tetik bağlı olmasına rağmen d4 tablet açıldıktan 8sn sonra tekrar çıkış gönderiyor. yazılımdamı sorun var devredemi anlamadım. yarddımcı olabilirmisiniz

KumAy Blog
Yönetici
8 gün önce
Cevap  tayfun

D2 Buton yani teyp tetik girişidir tetik almazsa Arduino d4 den çıkış vermez devrenizde sorun var yüksek ihtimal yazılımsal sorun yoktur.

30
0
Bu konuda sorunuz mu var ? O halde yorum yaz!x
()
x