Fiat Linea, Grande Punto Orjinal kol ile Far Sensörü Nasıl Yapılır ?

Herkeze merhaba arkadaşlar, bu makalemizde fiat linea tüm modeller ve grande punto (punto evo hariç) araçlarımıza full paket araçlarda olup alt segment araçlarımızda olmayan otomatik far sensörü özelliğini kazandıracağız.
Öncelikle bu uygulamada emeği geçen Yakup ULUTAŞ ve Sözer Bası arkadaşlarımıza çok teşekkür ederek yazımıza başlayalım.

Montaja Hazır v2.0 Otomatik Far Sensörü Örneği

Dileyen arkadaşlar  Bize Ulaşın bağlantısını kullanarak veya Telegram adresimizden sınırlı sayıda olan montaja hazır far sensörü talep edebilirler.
Bu uygulama daha önceden aracına arduino kullanarak far sensörü modulü ilave etmiş arkadaşlarımız için geçerli olup hali hazırda aracınızda far sensörü modülü bulunmayan arkadaşlar Yakup Ulutaş arkadaşımızın Otomatik Far Sensörü Nasıl Yapılır? başlıklı makalesini okuyabilir ve bu uygulamayı araçlarına uygulayabilirler.
Orjinal far sinyal kolu auto modu kullanılarak far sensörümüze çalıştımak için yapmanız gereken işlemler.

Yukarıdaki görselde ok ile belirtilen yeri tornavida vs ile kağırtarak içerisinde bulunan kapağı çıkartalım.

Yukarıdaki görselde ok ile belirtilen yerde 3 adet tırnak koruması mevcuttur bu tırnakları tornavida vs yardımı ile açmadan dış muhafazayı yerinden çıkartamazsınız.

Dış muhafazı koruyan 3 adet tırnağı açtığınızda muhafaza kapağını sola doğru çekiniz rahatlıkla yerinden çıktığını göreceksiniz.

Yukarıdaki resimde ok ile gösterilen iç buton çevirme pimini konum olarak far konumuna alınız.

Yukarıdaki resimde gösterilen yerde buton piminin auto kademesinesine geçmesini engelleyen plastik parçayı maket bıçağı yardımı ile kesiniz.

Kol içerisindeki pcb ve butona ulaşmak için buton pimini kargaburnu yardımı ile yerinden çıkartmanız gerekmektedir. Resimde gösterilen yerlerde üç adet tırnak mevcuttur. Ben kırmadan açamadım kırılması geri toplama ve aktif kullanımda herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Şansınız ve birazda sabrınız varsa tırnakları kırmadan açabilirsiniz. 🙂

Fiat Linea Far Kolu Kademe Devresi

Linea far kolu devremizde 3 farklı kademe için smd direnç mevcut olup  her direnç can bus tarafından okunur ve ona göre ilgili işlem yapılır devre üzerindeki 4700 yani 470ohm direnç far kolu auto kademesine aittir.

Fiat Punto Far Kolu Kademe Devresi

Punto far kolu devremizi söktüğümüzde 3 farklı kademe direncinden auto konumu için olması gereken 4700 yani 470ohm direncinin olmadığını görüyoruz. Üstteki görselde işaretlediğimiz yerlere 470ohm auto kademe direnci ilave ediyoruz. Direnç montajı esnasında direnç yönünün önemli olmadığını hatırlatmak isterim.
Linea için 4700 direncinin sağ tarafından Punto için ise eklemiş olduğunuz 470ohm direncin sol tarafından kablomuzu lehimleyip bunu far sensörü modülümüze götüreceğiz.

Far sinyal kolu altındaki kapak resimde gösterildiği şekilde tornavida yardımı ile rahatlıkla çıkarılabilmektedir.

Sinyal kolu kenarlarında kablo geçirme boşluğu olmadığı için resimdeki gibi ufak bir delik açmamız gerekiyor.

Kablo çekme işlemimiz tamam artık kolumuzu toplayalım.

Evet arkadaşlar ve mutlu son artık kolumuzda auto konumu aktif. Şimdi sıra geldi pcb devredeki smd dirençden gelen kabloyu arduinomuza girmeye ve analog değeri okumaya.

ORJİNAL KOL İLAVE EDİLMİŞ FAR SENSÖRÜ DEVRE ŞEMAMIZ

ARDUİNO İLE GELEN ANALOG DEĞERİ OKUMAK İÇİN İLAVE DEVRE ŞEMAMIZ

ARDUİNO MODÜLE YÜKLENMESİ GEREKEN KODLARIMIZ

Bilgilendirme:

Blog sayfamda yayınlanmış olan tüm çalışmalar kendi aracıma uyguladığım uygulamar olup aracınıza uyguladığınız esnada yapılacak hata ve hasarlardan ben sorumlu değilim arkadaşlar.

‌Blog sayfam ticari değil sadece siz değerli meraklı, teknoloji tutkunu araç severleri bilgilendirmek amacı gütmektedir.

‌Elektrik elektronik alt yapısı olan Bilgisine güvenen ben yaparım diyenler çalışmalarımızı kolaylıkla kendi araçlarına uygulayabilirler.
0 0 vote
Makale Puanı
Abone Ol
Bildir
guest
20 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
yakup
3 yıl önce

Helal olsun çok güzel çalışma

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  yakup

Teşekkür ederim Yakup Ustam vatana millete hayırlı olsun inşallah 🙂

Abdülkadir
Abdülkadir
3 yıl önce

Merhaba öncelikle elinize sağlık. Hali hazırda Yakup beyin paylaştığı far sensörünü arduino ile yapmayı düşünüyorum. Aslında devreyi kurdum ancak ldr vardı diye hatırlıyordum meğerse yokmuş elimde. Neyse. Far konulu falan tarifiniz üzere hallettim. Şimdi kontağı açtığımızda kaç sn içinde sistem devreye giriyor? Malumunuz bizim araçlarda ampul kesme sorunu var. Yani marş basarken sönük olmasını istiyorum. Bunu yazılımla nasıl çözeceğiz? Şimdiden teşekkürler tekrar elinize sağlık.

KumAy Blog
3 yıl önce

Abdulkadir bey ilginize teşekkür ederiz Yakup arkadaşımızın hali hazırda sitesinde bize sunmuş olduğu far sensörü için mevcut olan kod zaten süre korumalıdır ve kontak açılınca far sensörü ile ampulleriniz devreye girmez yani size marşa basmak için süre veriyor endişeniz olmasın. Kontak açıldıktan 5 saniye sonra modül devreye girecek olup bu süre marşa basmanız için yeterlidir.

Abdülkadir
Abdülkadir
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Eğer sistem aynıysa sorun yok öyleyse. Ayrıca sis karşılama modülü de eklemeyi düşünüyorum aracıma. Ancak her hapıyı açtığımda yanmasını istemediğim için 32.pinden çıkan kabloyu basit bir ldrli devre üzerinden geçirerek sislere ileteceğim. Böylelikle sadece karanlıkta sislerle karşılayacak. Devrelerin ikisini aynı kart üstüne kurdum. Eğer siz de düşünüyorsanız tavsiye ederim. Tekrardan elinize sağlık iyi günler

KumAy Blog
3 yıl önce

Sis karşılama, sis farı butonu ve tesisatı aracımda uygun ve hazır durumda beyindende aktif ettim ama gel gelelim elim değipte sis farı alamadım 🙂

Abdülkadir
Abdülkadir
3 yıl önce
Cevap  KumAy Blog

Ben de sis farı alıp takamadım ?
Dün malum sokağa çıkma yasağında sis farı, Amerikan park modülü ve sis karşılama modülünün tesisatlarını orjinal kablo tesisatlarının yanından çektim. Sisleri sipariş ettim ama yetişmedi. Onları artık hafta içi monte edeceğim ?

hakan yavız
hakan yavız
3 yıl önce

Elinize kolunuza emeğinize sağlık.buradan aldığım bilgilerle devreyi tamamladım.arduino programlamasını da yaptım.başarılı şekilde yükledim.ancak şöyle bir sorunum var.bunu araca takmadan dışarıda nasıl test ederim?

KumAy Blog
3 yıl önce

Merhabalar Yakup Ulutaş sayfasından yararlanarak far sensörü uygulaması yaptınız mı aracınıza ? Şuan sitemizdeki yazılım far sensörü uygulaması olduğundan far sensoru modülü yok ise yazılımınız çalışmayacaktır.

Murat GEZİCİ
Murat GEZİCİ
3 yıl önce

Hocam merhaba . Ben murat yaparız biz kanalının sahibi . Size bı sorum olacak . Arduino devresini hazırladım . Koldan ve M001 soketin 2 ci pininden kablo çıkardım. + – kablolarını da aldım . Bağlantıyı yaptım . Ancak kolu otomatik konumuna aldığım da herhangi bir tepki yok 0 konumuna aldığımda direk farları yakıyor. Ldr sensörü n önü açık ve güneşli hava . Ancak far sönmüyor . Size ulaşmanın bı yolu varmı TLF ile arasam sizi net olarak sorsam. Yardımcı olursanız çok sevinirim . İnsatgram dan eklerseniz ordan telefonunuzu verirsiniz özelden ben sizi ararrim. murat__gezici@ Instagram hesabım. Ulaşırsanız çok sevinirim

KumAy Blog
3 yıl önce

Mail adresinize cevap yazılmıştır Murat bey.

Linea
Linea
3 yıl önce

Hocam merhaba
Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkürler. Cruise Control montajını yaptım. Bu far modülünü de bu cc de kullandığım arduinoda yapma şansım var mıdır acaba

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Linea

Rica ederim hayırlı olsun fakat dediğiniz malesef olmaz onun için extra bir arduino kullanmanız gerekir.

Mustafa Yıldırım
3 yıl önce

Turgut bey yakup beyinkinden şemada farklı olan girişleri tam olarak çözemedim ben güç için lm2596 kullanacağım ve nano klon olan arduino ile yardımınıza ihtiyacım var

Mustafa Yıldırım
3 yıl önce

Yakup beyinkinde araç beyninden aktif edilmiyor sizinkinde aktif etmemiz mi gerekiyor

KumAy Blog
3 yıl önce

Hayır aynı sistem beyinden aktif etmek gerekmiyor.

Cahid
3 yıl önce

Elinize sağlık. Yakup ulutaşın yaptığını birebir yaparsak kol için sadece bunu ekleyeceğiz galiba

Screenshot_20210116-025224.png
KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  Cahid

Devre zaten Yakup Ulutaş ın devresi ile aynı o sadece yeni güncelleme ile gündüz ledi uygulaması ekledi ve yazılımını gündüz ledine uygun şekilde güncelledi, sorunuza gelirsek evet Mustafa bey ilave olan sadece o şema daki devre birde yazılım farkı.

mustafa
3 yıl önce

Turgut bey herşey için çok sağolun sizin ve Ykup beyin yardımıyla aracıma bi özellik daha kazandırmış oldum.

KumAy Blog
3 yıl önce
Cevap  mustafa

Hayırlı uğurlu olsun güle güle kullanın.

20
0
Bu konuda sorunuz mu var ? O halde yorum yaz!x
()
x